Saranagati is a well-known song on surrender composed by Manavasi Ramaswamy. It says, in brief, 'We take shelter under you and you are our sole refuge. Who else is there to whom we can turn? If you delay to come to our rescue, we can bear it no longer. So, come at once, end my misery, give me happiness!'
There is a reference to the effectiveness of this song in “Day by Day” where a devotee obtained water in the third floor by singing this song. It is a song recited by devotees who want relief from suffering.
lyrics - English
- - - Saraṇāgati - - -
saraṇāgati uṉ para nāṉ
iṉip pukattuṇai tāṉ ētu
nī pukalāy
- (saraṇāgati)
aṉupallavi
smaraṇāt kati pala aruṇācala niṟai
ramaṇā karuṇā varuṇā
- (saraṇāgati)
saraṇam
taruṇam itu vaṉṟō karuṇai nōkkavē
kāla haraṇam ākkiṭil hā hā eṉ ceyvēṉ
tuṉpai nīkki iṉpai aḷikka eṉ aṉpā
iṉṉum pārāmukam eṉṉāl tāḷātayyā
šrī vētiyā
- (saraṇāgati)
lyrics - Tamil
- - - சரணாகதி பாடல் - - -
பல்லவி
சரணாகதி உன் பர நான்
இனிப் புகத்துணை தான் ஏது
நீ புகலாய்
- (சரணாகதி)
அனுபல்லவி
ஸ்மரணாத் கதி பல அருணாசல நிறை
ரமணா கருணா வருணா
- (சரணாகதி)
சரணம்
தருணம் இது வன்றோ கருணை நோக்கவே
கால ஹரணம் ஆக்கிடில் ஹா ஹா என் செய்வேன்
துன்பை நீக்கி இன்பை அளிக்க என் அன்பா
இன்னும் பாராமுகம் என்னால் தாளாதய்யா
ஸ்ரீ வேதியா
- (சரணாகதி)